thema's

In verbinding met...

Land van de Aarde

"Neen tegen oorlog"

 

Nu in onze buurt de opvang van Okraïnse vluchtelingen wordt ontplooid, willen we graag "Het land van de Aarde" eveneens openstellen voor deze groep mensen.  


Het 'land van de aarde' konden we  dankzij jullie schenkingen en de steun van de KB-stichting symbolisch terugschenken aan de aarde. Tot nu toe is het een plek waar je als buurtbewoner even van de rust kan komen genieten of er zelf een stukje land kan bewerken. Dit alles met zorg voor wat daar groeit en leeft.


Om de mogelijkheden op het land van de aarde, als ontmoetingsplek, te laten groeien zijn we op zoek naar lees verder

Buurtwerking

Voeding en landbouw

Biodiversiteit

Bakken met de buurt

 

Bakken met de buurt is een project waarbij oude bakovens gerenoveerd worden en als "vanouds" opengesteld worden voor buurtbewoners om er samen brood op traditionele wijze in te bakken.  


Dit project kadert in de projectoproep "Buurten op de buiten" en werd gerealiseerd met de steun van de Koning Boudewijnstichting, de nationale loterij en Stichting “Goedaardig”.


Met dank aan de buren van de zavelwijk voor de renovatie van de oven !


Het land van de Aarde

 

Het 'Land van de Aarde' is een stuk landbouwgrond van 5000 vierkante meter dat we symbolisch hebben teruggeschonken aan de Aarde. Met dit project willen we in de eerste plaats zorg dragen voor de Aarde zodat het land, dat in monocultuur bewerkt is geweest, terug aan diversiteit en vruchtbaarheid wint.

 

De aankoop van het land van de Aarde werd in 2019 volledig gerealiseerd dankzij een projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting. Met dank aan de schenkingen van onze verschillende vierkante meters en peters van het 'land van de Aarde'!


Duurzaam bijenhouden

 

Bijenvolken staan onder druk owv. ziektes, insecticiden en achteruitgang van onze biodiversiteit. In 2010 nam een groep Leuvense imkers het initiatief in een natuurlijke setting de bijenvolken zelf adaptieve veranderingen te ontwikkelen om hun weerbaarheid te verhogen. Hiertoe hebben zij elkaar steeds helpen heropstarten bij de grotere verliezen die in aanvang te verwachten waren.


Nu 10 jaar later kunnen we voorzichtig stellen dat we naar een populatie bijen evolueren die zichzelf kunnen instandhouden.